NewletterΝέα / Ανακοινώσεις

Ολοκλήρωση εργασιών 3/ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου #GET Energy: Global Energy Transition Congress and Exhibition 2024 (Μιλάνο, 1-3.7.Μιλάνο, 1-3.7.2024)

Μετά από τρεις ημέρες διαλόγου και συνεργασίας στο Μιλάνο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εν θέματι συνεδρίου, το οποίο αποτέλεσε κορυφαία εκδήλωση για την ενεργειακή μετάβαση. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η δράση των διεθνών υπουργών ενέργειας, των CEO και των εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τις στρατηγικές των χωρών τους και τις θέσεις τους για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Από τις ομιλίες διαφόρων Υπουργών συγκρατούμε τις ακόλουθες αναφορές:

Την πρώτη ημέρα, ο Αζέρος Υπουργός Ενέργειας, Parviz Shahbazov, στην ομιλία του ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενίσχυσης των υποδομών για το φυσικό αέριο, ως βασικά στοιχεία για την επίτευξη των εθνικών στόχων για την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε, επίσης, στις διμερείς σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη δέσμευση της χώρας του στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Από τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, συγκρατούμε τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας, Gilberto Pichetto Fratin, ο οποίος υπογράμμισε ότι φέτος η ενεργειακή μετάβαση τέθηκε στο επίκεντρο της προεδρίας των G7.

Επίσης, αναφέρθηκε στην διαδικασία επικαιροποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC) που υπέβαλλε πρόσφατα στις Βρυξέλλες η Ιταλική Κυβέρνηση.

Τόνισε ότι ακολουθήθηκε μια ρεαλιστική προσέγγιση βασισμένη στην τεχνολογική ουδετερότητα, η οποία σε κάθε περίπτωση προβλέπει ισχυρή επιτάχυνση στους ακόλουθους τομείς: ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ), παραγωγή ανανεώσιμων αερίων (βιομεθάνιο, υδρογόνο και άλλα βιοκαύσιμα), ανακαινίσεις  κτιρίων, ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του εξηλεκτρισμού της τελικής κατανάλωσης. 

Όσον αφορά στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, επεσήμανε ότι, αναμένεται η συνολική εγκατεστημένη ισχύς, έως το 2030, να ξεπεράσει τα 130 GW, εστιάζοντας κυρίως στη φωτοβολταϊκή και αιολική ενέργεια. Όπως ανέφερε, σήμερα, τα δύο τρίτα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία προέρχονται από ορυκτά καύσιμα και το ένα τρίτο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι τα δύο τρίτα θα προέρχονται από ανανεώσιμες.

Ανέφερε ακόμη ότι προωθούνται καινοτόμες τεχνολογίες όπως: η CCS (Carbon Capture and Storage) που θα βοηθήσουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σε τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν. Έδωσε δε ως παράδειγμα, το έργο Callisto (CArbon LIquefaction transportation and STOrage), που συνδέεται με τον κόμβο αποθήκευσης CO2, CCS στη Ραβέννα,  ο οποίος έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνει μέρος του καταλόγου των έργωνκοινού ενδιαφέροντος (PCI)».

Τέλος, πρόσθεσε ότι, η πυρηνική ενέργεια -ιδίως βιώσιμες πυρηνικές τεχνολογίες, όπως μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες σχάσης (SMR)-SMR)-)- και η σύντηξη θα συμπληρώσουν την αυξανόμενη διείσδυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και άλλες λύσεις χαμηλών εκπομπών CO2. Η Ιταλία, όπως ανέφερε, αναμένεται να είναι σε θέση να φτάσει περίπου τα 8 GW νέας βιώσιμης πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, καλύπτοντας περισσότερο από το 10% της εθνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας – ποσοστό που θα μπορούσε να αυξηθεί σε πάνω από 20% έως το 2050, αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό δυναμικό της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα οι εργασίες του συνεδρίου εστίασαν στις λύσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών μεταβάσεων και στις πιθανές οδούς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, τόσο εντός της ενεργειακής βιομηχανίας όσο και πέραν αυτής.

Ο κ. Adolfo Urso, Υπουργός Επιχειρήσεων και Made in Italy, ανοίγοντας τις εργασίες της τρίτης ημέρας, υπογράμμισε τη σημασία της δια-βιομηχανικής συνεργασίας για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της ενεργειακής μετάβασης. Αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρέχει αυτή η νέα βιομηχανική εποχή και στον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της τελευταίας ημέρας περιλαμβάνουν:

Ο κ. Alessandro Spada, Πρόεδρος της Assolombarda, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της Λομβαρδίας στην ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη, εστιάζοντας στις βιώσιμες καινοτομίες και στη σημασία της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, για την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα.

Ειδικοί αναφέρθηκαν στην εξισορρόπηση της ζήτησης των αερομεταφορών με τους κλιματικούς στόχους, τονίζοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες υποδομής για υδρογόνο και ηλεκτρικά αεροσκάφη, τον ρόλο των εναλλακτικών καυσίμων και τη σημασία της δια-βιομηχανικής συνεργασίας για τη βιώσιμη αεροπορία.

Ο κ. Paddy Padmanathan, Συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος της Zhero και πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACWA Power , συζήτησε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της παγκόσμιας λειψυδρίας μέσω κλιμακωτών και προσιτών τεχνολογιών αφαλάτωσης, τονίζοντας τη ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων επιστήμης και επικοινωνίας για βιώσιμη χρήση του νερού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ που συμμετείχαν τα μέλη της Διεθύνουσας Επιτροπής του Συνεδρίου GET, τα οποία μοιράστηκαν τις αγαπημένες τους στιγμές από το GET 2024 και αναφέρθηκαν στην επόμενη έκδοση του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το 2025.

Περισσότερα
Back to top button
Μένουμε ασφαλείς, ακούμε τους ειδικούς και ενημερωνόμαστε για ό,τι αφορά την επιχείρησή μας από το Επιμελητήριο Λάρισας!Όλα τα νέα
+